GEVOLGEN COVIDPANDEMIE VOOR STERFTE HARTPATIËNTEN

‘Een volgende keer gaat dit weer zo gebeuren’

  • 6 min.
  • Beleid

Alleen al door uitgestelde dotterbehandelingen zijn er in coronatijd ruim tweeduizend hartpatiënten overleden, blijkt uit een studie van gezondheidseconoom dr. Eline van den Broek. Was die oversterfte te vermijden?

Afbeelding (kleur) weegschaal met hart en mondkapje
Beeld: Adobe Firefly

‘Duizenden hartpatiënten overleden door uitstel zorg in coronatijd.’ Dat kopten de kranten begin maart, naar aanleiding van een studie gepresenteerd op een congres van onderzoeksfinancier ZonMw over oversterfte tijdens de covidpandemie. Hoe kwam die studie tot stand? Waar werd precies naar gekeken en waarom? Wat waren de resultaten precies? En wat voor conclusies kunnen we daaraan verbinden? Gezondheidseconoom dr. Eline van den Broek, die het onderzoek initieerde en leidde, geeft tekst en uitleg.

Halfslachtige statistiek

‘Vanaf het begin van de coronacrisis heb ik mijn bedenkingen gehad bij de keuze om de reguliere zorg uit stellen’, zegt Van den Broek. ‘In feite creëer je dan kunstmatige wachtlijsten – en dan kun je vergelijkbare gezondheidseffecten verwachten. Maar daar hoorde ik bijna niemand over. Dus daar heb ik, zowel binnen de wetenschap als in de media, mijn zorgen over uitgesproken.’

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?