‘De jongere generatie heeft meer moeite met diensten’

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening

Ouder wordende cardiologen: hoe gaan we daarmee om? En zijn er wat dat betreft verschillen tussen vrijgevestigde cardiologen en cardiologen in loondienst? Cardiologen dr. Louis Bartels (64, lid van een maatschap) en dr. Arie van Dijk (61, in loondienst bij een academisch ziekenhuis) schuiven aan om te vertellen over de weg naar hun pensioen.

Foto/illustratie (kleur) 60+ cardioloog
Beeld: Studio Oehoe / Maaike Wijnands

Allereerst: de twee 60-plussers moeten er allebei nog niet aan denken om te stoppen met werken. Ze vinden hun werk nog veel te leuk. Wel zijn ze blij dat ze minder dingen “moeten” nu ze ouder worden. De term “diensten” valt meteen. Arie van Dijk mag doorgaan met werken tot hij 67 en drie maanden oud is, Louis Bartels tot z’n 67ste.

Draaien jullie nog diensten?

Van Dijk: ‘In een academisch ziekenhuis mag je stoppen met diensten doen als je 60 bent. Waarschijnlijk wordt dit in de nieuwe cao verhoogd naar 62. Ik ben 61 en doe dus geen diensten meer. Ik heb vanaf m’n 25ste diensten gedaan en ik vond het genoeg. Toen ik daarmee begon, was er nog geen arbeidstijdenwet. Wij werkten tijdens een dienst van vrijdagmiddag tot maandagochtend en waren ook al die tijd in het ziekenhuis. En dan had je de week ervoor gewoon gewerkt. Het is goed dat dat verbeterd is en dat de arbeidstijdenwet best streng is wat dat betreft. Overigens vond

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?